torsdag, januari 18, 2007

Programmet för Västerås stolthet, musikfestivalen Perspectives finns nu uppe för allmän beskådan på hemsidan. Festivalen genomfördes första gången 2004, då med en budget på 2 miljoner kronor, varav halva summan kom från Stiftelsen Framtidens kultur. Med ett program sammansatt av Mats Gustafsson (bland de största namnen fanns Anthony Braxton, Fred Frith, Merzbow och Peter Brötzmann) blev den en stor framgång och var sannolikt det enda kulturevenemang i Västerås någonsin som väckt internationell uppmärksamhet (den fick också en oväntad följdverkan genom att avantjazzveteranen Anthony Braxton fattade tycke för noiserockarna i Wolf Eyes, vilket resulterat i ett musikaliskt samarbete).

Nu har Framtidens Kultur som princip att inte tilldela samma evenemang bidrag mer än en gång, och årets festival genomförs därför i mindre skala. Men programmet är ändå lovande: här finns Evan Parker, italienska jazzpunkarna Zu, holländska anarko-improvisatörerna The Ex och japanske Yamatsuka Eye, känd från Boredoms och Naked City.

Första Perspectives-festivalen fick fina recensioner i internationell press. Att den stora publiken till övervägande del bestod av icke-västersåre har möjligen bidragit till de lokala politikernas relativt svala inställning till att garantera en fortsättning på festivalverksamheten, något som arrangörerna lite surt också påpekar på hemsidan: ... tyvärr finns det beslutsfattare i samhället, i Västerås och annorstädes, för vilka den nya kreativa musiken inte ens existerar. Man satsar i stort sett enbart på det menlösa och utslätade, det sedan länge välbekanta och igenkända, det som invaggar oss i en lättköpt och falsk trygghet, det som håller verkligheten borta i stället för att ge oss redskap för att förstå och handskas med den. Detta kan ju tyckas ge uttryck för en viss överdriven och lite elitistisk tro på den "experimentella" musikens förmåga att dana oss till bättre människor, men nog finns det en poäng i att tycks vara betydligt lättare att skramla fram lokala kulturpengar exempelvis till ett traditionellt evenemang som den klassiska musikfestivalen Musik vid Mälaren, än till den betydligt mer framåtsyftande Perspectivesfestivalen.

1 Comments:

Blogger Unknown said...

det är en bra blogg du har johan. keep it coming!

5:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home